DIY: Sängynpääty

Tein sängynpäädyn uuteen sänkyymme.  Pohdin pitkään millaisen haluan. Mietin pitsiä ja jopa glitterkangasta.. Se idea on päässäni edelleen, varmaan joskus toteutan myös sellaisen päädyn. Mietin myös laitanko nappeja lainkaan, koska musta rahi on sängyn jalkopäädyssä, ja siinä on myös napit..

Lopulta päädyin valkoiseen kiiltävään kankaaseen, pitsiin ja nappeihin. Alkuun ostin kultaiset napit, jotka näyttivät kaupassa enemmän hopeilta. Kävin vaihtamassa napit, koska en ollutkaan niihin tyytyväinen. Valitsin lopullisiksi napeiksi valkoiset ”viistereunaiset” napit, joissa on kultareunukset ja pieni timantti keskellä. Ohessa päädyn budjettilaskelmaa sekä kuvia työvaiheista tekstien kanssa.

Budjettilaskelma:

Patja 30,00€

Valkoinen kiiltävä kangas, n. 30,00€

Napit n. 18,00€ / 17kpl

Yhteensä noin 80,00€. Pitsikangas löytyi äidin kätköistä ja isä hankki vanerin ja työvälineet.

 sängynpääty1Aluksi leikattiin patja oikean kokoiseksi sahaa ja saksia apuna käyttäen. Päädyn tarkka mitta on 1600 x 600.sängynpääty2Patja liimattiin vanerin kiinni. Liiman kuivumisen jälkeen kankaan kiinnitys niittipyssyllä voisi alkaa.sängynpääty3Ensin kiinnitettiin valkoinen kangas. Aloitettiin pitkiltä sivuilta. Kankaan kiinnittäminen on aina hieman haastavaa, kangasta ei saa venyttää liikaa, mutta kangas ei saisi jäädä liian löysäksikään. Myös kulmien teko on haastavaa, ettei ryppyjä jäisi kamalasti.sängynpääty4Seuraavaksi oli pitsikankaan kiinnitys. Siinä piti olla tarkkana, että kuvio toistuu aina samassa kohdassa eikä kiristä kangasta liikaa paikka paikoin. Pitsi asettui hyvin ja kuvio toistuu joka kohdassa täydellisesti.sängynpääty5Viimeinen sivu ja sitten on valmista kankaan osalta!

sängynpääty6Lähikuvaa napeista. Ne ovat TÄYDELLISET päätyyn.sängynpääty7Kuten osasin odottaa, nappien laitto oli haastavin vaihe. Porasimme porakoneella vaneriin / patjaan reiät haluttuihin kohtiin. Nappeja tuli yhteensä 17kpl. Reikä saatiin oikealle puolelle aikaiseksi niin, että terävän (tai no ei niin terävän) piikin avulla työnsin piikin takapuolelta kankaan läpi, etupuolelta rautalankaan ujutettu nappi saatiin läpi. Valitettavasti tästä työvaiheesta ei ole kuvaa. Oheisessa kuvassa osa napeista kiristetty haluttuun ulkomuotoon.sängynpääty7Kaikki napit asennettu, kaikki kohdat täytyy vielä käydä läpi ja asentaa samalle syvyydelle. Takapuolelle täytyy laittaa nappien kohdalle esim. kunnon teippiä, jotta rautalangat eivät naarmuta seinää.sängynpääty9Lähikuvaa, hohtava kangas kuultaa kauniisti pitsin läpi, nappi viimeistelee kokonaisuuden.’

Kuvia valmiista sängynpäädystä:

sängynpääty10sängynpääty13

Katso myös

24 kommenttia

 1. Sini
  29.12.2013 at 03:20 Vastaa

  Hieno sängynpääty tuli! 🙂
  Mistä noi yöpöydät on, kun on aikas lailla sen näköset mitä oon ettinyt mutta mistään en oo löytänyt

  -Sini

  • jenni
   29.12.2013 at 18:17 Vastaa

   Kiitos Sini! 🙂 Yöpöydät ovat Ikeasta. Eli siellä on tollaisia yksittäisiä laatikoita, joihin saa lisäosina esim. ovia tai laatikostoja. Nuppeihin olen kuumaliimalla liimannut ”timantit”. 🙂

 2. Pirkko
  1.1.2014 at 13:06 Vastaa

  Hei, kiitos hienosta ideasta tehdä sängynpääty itse. Olen itse myös yrittänyt mielessäni suunnitella vastaavaa, mutta tuo sinun tekemä sängynpääty on kyllä toteutuskelpoisemi, kuin minun vielä toteutumatta jäänyt . Yhtä asiaa jäin miettimään. Miten pääty pysyy paikoillaan? Onko se kiinnitetty seinään vai onko päätyyn tehty jalat, jonka varassa se seisoo lattialla seinän ja sängyn välissä?

  Ihanaa alkanutta vuotta 2014 !

  – Pirkko

  Pirkko

  • jenni
   3.1.2014 at 13:35 Vastaa

   Kiitos! 🙂 Pääty ei ole tällä hetkellä vielä mitenkään kiinni ja hyvin pysyy paikoillaan 😀 Tarkoitus on kiinnittää pääty seinään! Toki jalat on siinä mielessä hyvä idea, jos ei halua tehdä seiniin reikiä.

   Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle Pirkko! Toivottavasti sait inspiraatiota tehdä itse päädyn! 🙂

 3. Tiina
  30.6.2014 at 23:43 Vastaa

  Satutko muistamaan minkä niminen tuo yöpöydän runko on? Olen yrittänyt löytää juurikin tuollaisia yöpöytiä. Olet taitava! 🙂

  • jenni
   1.7.2014 at 13:39 Vastaa

   Kiitos paljon! 🙂 En muista ja koitin äsken etsiäkin sitä Ikean sivuilta mutta en löytänyt! :/ Onko muka poistunut valikoimasta vai enkö vaan löytänyt.. Sisälaatikot ovat ainakin Kallax-sarjaa.

 4. Tiina
  1.7.2014 at 16:15 Vastaa

  Kiitos tästä tiedosta! Luulen, että ikealaiset osaavat auttaa tälläkin tiedolla. (Kyllä blogien lukeminen helpottaa arkea 😉 )

  • jenni
   1.7.2014 at 20:37 Vastaa

   Ole hyvä, toivottavasti on hyötyä! 🙂 Näytät heille vaikka kuvaa jos ei muuten selviä 😀

 5. Saara
  13.8.2014 at 19:02 Vastaa

  Hei!
  Teet kyllä upeaa työtä ja annat suurta motivaatiota meikäläisellekkin!:) Mistä kaupasta löysit nuo kauniit napit?

  • jenni
   14.8.2014 at 11:32 Vastaa

   Kiitos paljon Saara, aivan huippua saada tuollainen palaute! 🙂 Sait hymyn huulilleni. 🙂 Napit on Tampereen Koskikeskuksesta, siellä on sellainen kauppa kuin Merletto. Paljon paljon upeita nappeja ym..

 6. camilla
  6.10.2014 at 21:31 Vastaa

  Moikka, miten tuo sängyn pääty tuossa on, jos kerta on vaan 60 cm korkea? Jos olisi sellaisenaan lattiassa kiinni niin ei kai näkyisi? Itse myöskin suunnittelen tekeväni sängyn päätyä ja nyt etsin ideoita. Mistä muuten ostit patjan?

  • jenni
   6.10.2014 at 22:53 Vastaa

   Patja on ostettu Jyskistä. Se siis on vaan sängyn päällä ilman mitään kiinnitystä, patjan päällä. Se on ollut tarkoitus kiinnittää seinään joidenkin koukkujen tai muun avulla, mutta emmepä ole saaneet aikaiseksi. Se on ihan hyvä idea tehdä lattiaan asti niin ei tarvi miettiä mitään kiinnityksiä..

 7. camilla
  8.10.2014 at 16:39 Vastaa

  Kiitos vastauksista. 🙂 Mutta hieno tuo on! 🙂

  • jenni
   8.10.2014 at 18:17 Vastaa

   Kiitos paljon! 🙂

 8. Heidi
  6.1.2015 at 21:42 Vastaa

  Heips =) eli ymäärsinkö oikein että napit voisi vetää rauta langalla läpi, mutta kuinka pysyvät kiinni toiselta puolelta? ”ettei lähde karkuun”

  • jenni
   7.1.2015 at 00:10 Vastaa

   Heippa Heidi, eli me taidettiin vähän kieputtaa rautalankaa ja levittää päät eri puolille, jonka myötä rautalanka pysyi hyvin paikallaan 🙂 Kannattaa valita paksua rautalankaa niin pysyy hyvin paikallaan 🙂 Toivottavasti ymmärsit sepustukseni 😀

 9. emmi
  10.1.2015 at 16:28 Vastaa

  Hei haluaisin kysyä muutaman jutun,olen itse tekemässä myös sängynpäätyä. Onko vaneri siis pienempi kuin tuo patjan pala? Oletko taivuttanut patjaa sängynpäädyn seinäpuolelle,eli kääntänyt vanerin ylitse? Kuinka paksua patja on sinulla tuossa sängyn päädyssä?

  • jenni
   11.1.2015 at 18:28 Vastaa

   Joo vaneri on vähän pienempi kuin itse patja. En ole kuitenkaan kääntänyt patjaa vanerin ylitse. Sitä itsekin taisin silloin harkita, että taivutanko yli, jonka vuoksi vaneristakin muistaakseni tehtiin hieman pienempi. Mutta taivutus olisi ollut hankalaa, koska patja on niin paksua. Patja on noin 7cm paksua. Ohuemmalla patjalla varmaan onnistuisi taivutus paremmin..

   • emmi
    11.1.2015 at 22:27 Vastaa

    Kiitos tiedosta!:) unohdin äsken kysyämitä liimaa käytit? Ja joko olet saanut sängynpäädyn seinään kiinni ja millä systeemillä? Kiitoksia taas etukäteen:)

    • jenni
     11.1.2015 at 23:08 Vastaa

     Ole hyvä, kiva jos niistä oli apua! 🙂 Kääk en muista mitä liima oli.. Säilytysrahissa käytin TIXO-kontaktiliimaa, voisiko olla että käytin samaa.. Ohessa siihen postaukseen linkki: http://rakkaudestasisustamiseen.sisustusblogi.fi/diy-sangynpaadysta-sailytyspenkiksi/

     En ole saanut vielä. 🙁 Tapetoin seinän uudella tapetilla tässä parin kk sisällä, jonka jälkeen pääty kiinnitetään! Voisin sitten niistä kiinnikkeistä kirjoittaa silloin! 🙂 Luulisin, että laitetaan seinään ruuvit ja päätyyn molempiin puoliin jotkut koukut niistä ruuveista roikkumaan..

 10. emmi
  14.1.2015 at 19:04 Vastaa

  Mun sängynpäädyn teko alkaa vklp, vaneri on enää ostamatta, mietin että kuinka paljon vanerin kannattaa olla verrattuna patjaan? Jätitkö itse kuinka paljon? 🙂

  • jenni
   15.1.2015 at 17:10 Vastaa

   Hmm se on varmaan joku pari senttiä pienempi joka reunasta.. Tsemppiä sängynpäätyprojektiin! 🙂 Tuu kertoon miten onnistui! 🙂

 11. Tiina
  31.7.2015 at 13:37 Vastaa

  Moi! Minkä kokoinen tämä sängynpääty on ja minkä kokoinen sänky on?

 12. jenni
  31.7.2015 at 14:08 Vastaa

  Moi! Postauksessa se luki, eli 160cm x 60cm 🙂 Sänky on 160cm jenkkiparisänky.